On taas vierähtänyt tovi kirjoittamisesta, enimmäkseen töiden vuoksi, mutta nyt on pakko päästä purkamaan ajatuksia.


Vietin eilen mahtavan iltapäivän ystäväni ja kahden karvaisen herran seurassa.

pojat-normal.jpg

Vasemmalla puolella oleva Eppu 3v. ja oikealla puolella keppiä pureskeleva Epun poika Demo n. 1v. etsivät hyvää ja osaavaa kotia itsellensä. Pojat ovat kulkeneet jonkun aikaa karumpaa polkua elämässään ja olleet huonolla huolenpidolla sekä koulutuksella. Eniten tämä ilmenee alipainona, karvanlähtönä ja käytöstapojen hukassa ololla... Pojat ovat hiukka varautuneita uusiin ihmisiin aluksi, mutta lämpenevät nopeasti rempseiksi ja iloisiksi pojiksi jotka vain kaipaisivat rakastavaa ihmistä, säännöllisiä ruoka-aikoja, aktiviteetteja sekä peruskoulutusta. Muutama seikka on kuitenkin muistettava huomioida, eli Eppu ei tule toimeen muiden uroksien kanssa eikä koiria suositella samaan perheeseen ainakaan pienempien lapsien kanssa.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152034295256534&set=a.10150612880111534.377067.566461533&type=1&theater

Mutta se näistä kahdesta mahtavasta herrasta, vaikka voisin näitä tapauksia hehkuttaa lopputtomiin...

Kuten nämä kaksi herraa, moni muukin aikuinen koira etsii itsellensä uutta kotia niin yhdistysten kautta kuin yksityistenkin. Useimmiten aikuiset koirat halutaan antaa uuteen kotiin ns. muuttuneen elämäntilanteen vuoksi. Mutta mitä muuttunut elämäntilanne loppujen lopuksi tarkoittaa kenelläkin? Useimmiten taustalla on jonkin asteista käytösongelmaa suuntaan jos toiseen. Kuitenkin useat (lue=ei kaikki) ihmiset peittelevät näitä syitä muilla selityksillä...

Oikeasti kun koiranpentua tai aikuista koiraa ollaan ottamassa, pitäisi miettiä, että koiralle pitää suoda aina katto pään päälle, ruokaa, liikuntaa, koulutusta, hoitoa, rakkautta sekä mahdollisuutta sopeutua elämän muutoksiin muutenkin kun sormia napsauttamalla. Koira ei elä vain muutamaa vuotta, jotkut porskuttavat reippaasti kymmenkin vuoden yli.

Joten... Oletko valmis kouluttamaan ja sosiaalistamaan pentua aina vanhukseksi saakka? Käytätkö tiukkoina aikoina rahasi koirasi hyvinvointiin mielummin kuin omaasi ja huolehditko että rakkaasi saa aina ammattilaisen hoitoa sitä tarvittaessa? Jos olet valmis luovuttamaan kun koiralla ilmenee käytösongelmaa, kun koirasi ei automaattisesti sopeudu lapsen tuloon tai kun laitat viimeiset säästösikin omaan huvitteluusi, älä hanki koiraa!

Koira ei ole pelkkä heittopussi jonka voi siirtää syrjään kun ei enää jaksa uskoa ja kiinnosta tarpeeksi, se on yksi luontoäidin upeimmista luonnoksista joka elää ja rakastaa pyyteettömästi. Se on elävä olento, jolla on tunteet, tunteet joita se ei voi meidän omalla kielellämme ilmaista meille.

Jotenkin tuntuu täysin hullulta ajatukselta kuinka paljon jo pelkästään suomalaisia kodinvaihtajia on tällä hetkellä, vielä tämän lisäksi ulkomailta tuodaan rescuekoiria uusiin koteihin...

Kerrassaan upeaa työtä tuo rescuekoira- toiminta mielestäni, propsit teille jotka kyseistä hommaa teette!

Aikuisten kodinvaihtajien lisäksi on vielä "vahinkopentuja" vailla kotia, unohtamatta pentutehtailijoita ja kasvattajia.

Omasta mielestäni kaikille pentujen teetättäjille pitäisi pistää totaalistoppi hetkeksi ja etsiä kodit jo kotia vailla oleville koirille.

Miksi vahinkopentueita tapahtuu? - KOSKA IHMISET ON HUOLIMATTOMIA!

Miksi sekarotuisilla aletaan suunnittelemaan pentuja ilman tietoa sukuhistoriasta sekä vailla kuvautuksia? - Koska mun koiraa on kehuttu niin nätiksi ja sen on niin kiltti! (Tosissaan ajattelit että ne pennut on ihan samanlaisia klooneja ja kuka muu niitä pentuja tarvitsee kun koiria olisi tarjolla ovista ja ikkunoista?)

En myöskään osaa sulattaa tätä "haluan pennun jotta voin opettaa sen itse kokonaan omalla tavalla"... Mmm, ja aikuista koiraako ei muka voisi? *askapuhetta sanon minä! Suurin ongelma on siinä kun ihmiset ei osaa/ymmärrä/näe tarvetta kouluttaa niitä koiria, jolloin näitä "ongelmakoiria" kasaantuu koko ajan lisää etsimään uutta kotia. Jos ei osata kouluttaa, tietoa voidaan hakea muilta koiraihmisiltä, kirjoista ja kursseilta ja nykypäivänä jopa ongelmakoirakouluttajilta. Jokaiseen koiraan toimii vähän eri tavat, eivätkä ne aina löydy heti sormia napsauttamalla vaan niitä pitää hakea ja hio`a paremmiksi. Ja mitä tulee vanhaan sanan laskuun "vanha koira ei opi uusia temppuja" niin unohtakaa koko juttu.

Toinen vetoaminen on näissä "haluan saksanpaimenkoiran tai muun tietyn rodun koska tykkään sen ulkonäöstä, ei mulla kyllä oo mitään kokemusta koirista tai niiden kouluttamisesta. Kuhan se näyttäis saksanpaimenkoiralta." Edessä on ongelmia 80% varmuudella jos ei omistaja ota selvää koiran rotuominaisuuksista, kouluttamisesta ja johtajuusasioista, liikunnan tarpeesta jne. Tai halutaan muu aktiivinen rotu kotiin sohvakoiraksi ja ihmetellään kun se tuhoaa puoli kämppää aina yksin jäädessään, ulvoo ja on muutenkin käytöstavaton huperaktiivinen loikkija. Ja siitä sitten taas kodinvaihtajaksi...

Älkää ottako koiraa, jos ette ole valmiita pistämään 100% peliin. Koira on elävä olento, ei esine. Jos kaipaat jotain mitä esitellä ja mitä ei tarvitse kouluttaa, osta pehmolelu itsellesi.

hiekkaaaa-normal.jpg

Rakkaudesta koiriin.Ja muistakaa vielä, kommentointi on enemmän kuin suotavaa! :)